Vuurwerkangst: Tips voor een rustige(re) jaarwisseling voor je huisdier

Veel van onze huisdieren raken in paniek van knallend vuurwerk. Huisdieren associëren het geknal en geflits met onweer. Instinctief weten ze dat dit gevaar met zich mee kan brengen en uiten dit door angstig gedrag te vertonen, de een meer dan de ander.

Honden kunnen gaan hijgen, blaffen, piepen, wegkruipen en trillen. Sommige honden raken echt in paniek. Katten laten angstig gedrag minder goed zien. Er zijn katten die wegkruipen of wegrennen. Wij mensen zijn dan onmiddellijk bereid om de hond of kat te troosten, hem veel aandacht te geven of af te leiden met lekkere dingen. Helaas wordt de angst op deze manier bevestigd door de baas. Het angstige gedrag wordt namelijk beloond!

Nu we weten dat we met aandacht het angstige gedrag versterken, moeten we precies het tegenovergestelde doen. Namelijk geen aandacht geven, niets zeggen en niet aanhalen, maar wel aanwezig zijn. Als baas geef je dan duidelijk aan dat jij er niet bang voor bent, sterker nog, er is helemaal niets bijzonders aan de hand. De meeste dieren zijn door het gedrag van de baas (er is niets bijzonders aan de hand) gerustgesteld en gaan langzaam aan minder reageren op het geluid. Je mag wel je hond steunen, door hem naast je been te leggen en af en toe te aaien. Maar geef niet continu aandacht.

Wat kunnen we nog meer voor onze huisdieren doen om zo soepel mogelijk door deze dagen heen te komen?

Altijd doen: Omgeving zo prettig en veilig mogelijk maken!

 • Als uw huisdier erg bang is, houd hem of haar dan zo veel mogelijk uit de buurt van vuurwerk.
 • Honden aan de riem uitlaten. Om weglopen te voorkomen maar ook om opeten van vuurwerk te voorkomen. We raden aan om de laatste uitlaatronde om 22:00 uur te doen.
 • Gordijnen sluiten.
 • Laat de lampen aan, dan zijn de flitsen minder fel.
 • Radio of tv aanlaten.
 • Katten binnenhouden, ramen en deuren dicht om ontsnappen te voorkomen.
 • Bij vogels en/of knaagdieren een doek over de kooi hangen.
 • Zorg voor voldoende afleiding voor de hond in de vorm van bijvoorbeeld wat hersenwerkspelletjes of een bot dat lang mee gaat.
 • Beloon in ieder geval niet het angstige gedrag door uw hond extra aan te halen (dus meer dan u normaal zou doen), dit versterkt mogelijk alleen maar het angstgedrag! Wel goed is om zelf rustig te blijven en steun te bieden wanneer uw hond veiligheid zoekt en daarom graag bij u wil zitten of liggen! U kunt dan bijvoorbeeld extra troost bieden door een hand op het lichaam van uw hond.
 • Laat de hond of kat liggen waar hij/zij wil, dat is op dat moment voor het dier de veiligste plek. Zet voor katten eten, drinken en een kattenbak op de kamer waar ze zich ophouden. Laat de kat daarna met rust.

Veilige supplementen (ondersteunend bij gedragstherapie)

 • Zylkene
  Dit natuurlijke middel vermindert de angst bij honden en katten en kan eenmaal daags over het voer gestrooid worden. De basis vormt  α-casozepine, een decapeptide (aminozuren 91 tot 100 van het melkeiwit caseïne). Het is een natuurlijk product dat huisdieren helpt om beter met angst om te gaan. Het voordeel van dit middel is dat het kort van te voren kan worden gebruikt. Het advies is wel om minimaal twee weken voor de jaarwisseling met deze medicatie te beginnen voor een goed resultaat. Het beste resultaat wordt echter na 1-2 maanden gezien.
 • Telizen
  Dit middel haalt de scherpe kantjes van de angst af. Belangrijk is, om zo’n twee maanden van te voren te beginnen. Het middel bevat L-theanine, wat kalmerend werkt voor de hond maar geen slaperigheid geeft. Het werkt rustgevend en verhoogt het vermogen om te leren. Dit middel werkt het beste als het langer wordt gebruikt, u moet hier dus eigenlijk al in oktober mee beginnen en in januari mee doorgaan (minimaal 2 maanden voor de jaarwisseling). Bij dit middel wordt aangeraden om gedragstherapie toe te passen door middel van gewenning aan vuurwerkgeluiden zoals op de vuurwerk-CD. Deze therapie heeft vaak een blijvend effect, zodat de angst het jaar erna veel minder is en de therapie het volgende jaar minder intensief nodig zal zijn. De tabletten moeten 2 maal per dag worden gegeven. Op oudejaarsdag moet iedere 6 uur een dosering gegeven worden, de laatste dosering dient 2 uur voor de jaarwisseling gegeven te worden, dus bijvoorbeeld om 10.00 uur, 16.00 uur en 22.00 uur

De kans op succes wordt groter door bovenstaande hulpmiddelen te combineren met gedragstherapie. Het beste kan dit gebeuren onder begeleiding van een goede gedragstherapeut. Indien nodig kunnen wij u hierin adviseren.

Gedragstherapie

 • Gedragstherapeut
  Is vuurwerkangst voor uw hond een extreem groot probleem, laat eens een gedragsdeskundige bij u thuis komen.  Goede gedragstherapeuten overleggen met dierenartsen wanneer zij medicatie en gedragstherapie combineren.
 • Vuurwerk cd of vuurwerkgeluiden op internet
  Het zou natuurlijk het mooiste zijn als uw huisdier helemaal niet meer bang zou zijn voor vuurwerk. Met behulp van een geluiden cd of downloadbare geluiden op DogTrust, wat training en geduld is het mogelijk de meest bange honden over hun angst heen te helpen. Niet alleen voor vuurwerk maar ook voor andere geluiden als onweer is dit een zeer werkzame methode.

Rustgevende verdampers

Voor de hond en de kat bestaan er verdampers (resp. Adaptil en Feliway) die u simpelweg in het stopcontact steekt. Deze verdampers geven feromonen af die een rustgevend effect op uw huisdier kunnen hebben. U begint minimaal 2 weken van te voren en laat de verdamper nog een week zitten.

Nieuw op de markt, en tevens geschikt voor konijnen en knaagdieren, zijn ook de verdampers van Pet Remedy. Deze verdamper geeft geen feromonen, maar een combinatie van rustgevende kruiden af. De unieke combinatie van Valeriaan en etherische oliën werkt op een natuurlijke manier kalmerend bij gespannen dieren.
Het werkt door Gamma-aminoboterzuur te imiteren, een natuurlijk stofje dat wordt geproduceerd door de hersenen met een natuurlijk kalmerende boodschap. Pet Remedy is ook verkrijgbaar als spray of doekjes.

Medicatie bij acute angst

Sileo® en Pexion® zijn op dit moment enige geregistreerde diergeneesmiddelen bij acute vuurwerkangst.

 • Sileo (dexmedetomidine) gel is een middel dat op het slijmvlies in de bek moet worden aangebracht. Dit middel is geregistreerd voor honden ter vermindering van acute stress en angst die samenhangt met geluid.
  De eerste dosis kan worden toegediend als de hond de eerste tekenen van angst vertoont, of als u een typische stimulus waarneemt (zoals vuurwerk) die altijd stress of angst opwekt bij uw hond.  Als de angstopwekkende gebeurtenis blijft voortduren en de hond weer tekenen van stress en angst vertoont, kan opnieuw een dosis worden toegediend vanaf 2 uur na de eerste dosis. Het product kan tot 5 keer worden toegediend tijdens elke gebeurtenis.
 • Pexion (imeptoïne) is medicatie dat oorspronkelijk geregistreerd is voor de behandeling van epilepsie.  Het is inmiddels ook geregistreerd voor het verminderen van onrust en angst geassocieerd met een fobie voor harde geluiden bij honden.
  Het advies is om twee dagen voor de dag van de verwachte gebeurtenis met harde geluiden te starten met deze medicatie en dit tweemaal daags te blijven geven totdat de gebeurtenis voorbij is.

Voeding

Er zijn speciale voedingen, zoals Royal Canin Calm, die uw hond of kat ondersteunen ter vermindering van de stress. Zo’n voeding moet zeker 2-4 weken van tevoren gegeven worden.

Vuurwerkvrije vakantieparken

Gelukkig zijn er steeds meer vuurwerkvrije vakantieparken waar het rond Oud & Nieuw verboden is om vuurwerk af te steken. Lekker rustig voor de hond dus. Wel vroeg boeken, want de parken zitten vrij snel vol.

Indien u vragen heeft, twijfelt u dan niet contact met ons op te nemen. Samen helpen we uw huisdier er wel doorheen! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *