Het trainen van honden.
Honden training: waarom en waar let je op?
Willen we niet allemaal een hond die in elke gewenste situatie luistert? Dit gaat helaas niet vanzelf en om dat voor elkaar te krijgen zal je opzoek moeten gaan naar een goede hondenschool die jullie hierin kunnen begeleiden. Soms moet je voor het trainen met de hond wat extra tijd vrijmaken.
Wij krijgen met regelmaat honden in onze praktijk die in een vreemde situatie (want bij de dierenarts komen is geen dagelijkse kost) geen aandacht meer hebben voor de baas en dus moeilijk onder controle zijn te krijgen. Vaak levert dit bij de baas frustratie op, want thuis luistert de hond wel goed. Wij raden het dan aan om met de hond te gaan trainen, maar wat houdt trainen nou eigenlijk in en waar moet je op letten om een goede hondenschool uit te zoeken?
Waarom trainen we honden?
Vaak beginnen we al vroeg met het aanleren van commando’s en starten we met een puppy cursus. Tijdens de puppy cursus leer je spelenderwijs een aantal basis vaardigheden, zoals zit, af, blijf en netjes mee lopen aan de lijn. Deze basis vaardigheden zou je hond in iedere vreemde situatie moeten kunnen, ongeacht welk ras of de grootte van je hond. Dit vergt tijd en oefening. Bij zo’n training bouw je een band op met de hond en zal de hond jou steeds meer gaan vertrouwen, waardoor het aanleren van de basis vaardigheden ook gemakkelijker wordt in een vreemde situatie.
Zeker in een situatie zoals bij de dierenarts is het fijn als de hond luistert naar de aangeleerde commando’s en ze hun baas kunnen vertrouwen. Zo ervaren de honden een stuk minder stress. Ook ongewenst gedrag kun je door middel van vroeg beginnen met trainen proberen voor te zijn. Zoals trekken aan de riem of opspringen tegen (vreemde) mensen.
Naast de puppy cursus zijn er talloze andere cursussen/trainingen die je kunt volgen met je hond. Zo kan je de basis vaardigheden verder uitbreiden met een cursus die bij jou en je hond past.
Welke verschillende hondentrainingen zijn er?
Elke hond/ras is anders en heeft andere behoeftes qua training. Zo maak je bijvoorbeeld een Chihuahua niet blij met een beschermingstraining en zo wilt een Mechelse Herder wel aan het werk gezet worden door een beschermingstraining te volgen.
- Puppy training / basis training -> hier leer je de basis vaardigheden aan en bouw je een band op met de hond. Tevens wordt er bij de puppy training ook aandacht besteed aan de socialisatie van de honden. De basis training kan ook voor oudere honden goed werkzaam zijn. Het is namelijk niet waar dat je een oudere hond niks meer kan leren, maar het kan wel zo zijn dat de oudere hond al ongewenst gedrag vertoont wat je dus moet ”omtrainen”. Dat kost wat meer tijd, vandaar dat het aan te raden is om op zo’n jong mogelijke leeftijd te starten. De puppy/basis training is voor elk hondenras aan te raden.
- Gehoorzaamheidstraining -> Bij deze training gaat de gehoorzaamheid nog verder dan bij de puppy of basis training. Bij de gehoorzaamheidstraining wordt er rekening gehouden met niveau, van beginners tot gevorderde. Je leert hier onder andere de basis vaardigheden verbeteren, je hond leren luisteren in vreemde situaties en je leert je hond loslopen.
- Behendigheidstraining -> Bij behendigheidstraining moet je hond bepaalde hindernissen overgaan en overwinnen. Je hond loopt hierbij los en moet door middel van jouw lichaamstaal over de hindernissen heen. De hindernissen kunnen zijn een wip, een tunnel, hordes en salommen. Dit is vooral een leuke training om als hobby uit te oefenen na de gehoorzaamheidstraining. De training hangt wel af van de grootte en het temperament van de hond. Hele timide honden hebben hiervoor wel een hoop aanmoediging nodig.
- Speurwerk en detectie -> Het uiteindelijke doel bij het speurwerk is dat je hond een geurspoor nagaat van een persoon, om uiteindelijk die persoon te vinden. Dectectie is vooral afgeleid vanuit het werk van de honden bij de douane, die drugs, geld of explosieven zoeken. Iedere hond kan speur- of detectie werk, maar de hond moet wel gemotiveerd zijn om te zoeken/speuren.
- Beschermingstraining -> Eigenlijk is beschermingstraining een soort toegewijde gehoorzaamheidstraining. Niet elke hond/ras is geschikt om te beschermen of om te waken. De rassen zoals een Duitse Herder of Rottweiler zijn hiervoor het meeste geschikt.
Hoe kies je de juiste hondenschool?
Het aanbod aan hondenscholen is erg groot. Belangrijk is dat de hondenschool bij u en uw hond past en er op een vriendelijke en verantwoordelijke manier wordt lesgegeven. Er zijn nog een aantal dingen waar u rekening mee kunt houden bij het kiezen van de juiste hondenschool, namelijk:
- Zijn de instructeurs gediplomeerd? Het is belangrijk dat de instructeurs een erkend diploma hebben, zodat u weet dat zij over voldoende kennis beschikken om u te helpen.
- Zijn de gebruikte methodes diervriendelijk? Vroeger werd met name getraind door te straffen en tegenwoordig wordt er veel getraind door positief gedrag te belonen.
- Wordt de training op u en uw hond afgestemd? Wat voor de ene hond werkt, werkt voor de ander misschien niet en moet dan op een andere manier aangeboden worden. Een goede hondenschool houdt daar rekening mee en stemt de methode af op de hond en eigenaar.
- Hoe groot zijn de groepen? Sommige trainingen worden gegeven in groepjes van 5-6 honden, andere weer met 15 honden. Over het algemeen is het zo, hoe meer honden in een groep, hoe minder persoonlijke aandacht je krijgt.
- Wat is de werkwijze? Gaat iedereen individueel aan de slag en loopt de instructeur rond of wordt de oefening per persoon afgewerkt en moet je op je beurt wachten? Zeker bij een grote groep bestaat er dan een kans dat je een halve les aan het wachten bent, wat kan leiden tot frustratie.
- Inhoud. Sluit de cursus aan bij uw verwachtingen? Sommige hondenscholen bieden ook theorie aan, wat handig kan zijn als je nog niet zoveel ervaring hebt. Voor sommige mensen met veel ervaring, kan dit overbodig zijn of saai gevonden worden.
- Het moet bij u passen. Het is belangrijk dat u zich goed voelt bij de hondenschool en bij de methode die wordt toegepast.
Hieronder staan een aantal links naar hondenscholen in de buurt van Rotterdam, die in relatief kleine groepen werken, met gediplomeerde instructeurs.
Speciale hondenscholen voor bepaalde rassen
Wist je dat er voor bepaalde hondenrassen speciale hondenscholen bestaan? Sommige rassen hebben meer begeleiding nodig dan andere rassen en hiervoor is het aan te raden om naar zo’n speciale hondenschool te gaan.
Laten we als voorbeeld de Rottweiler nemen. Dit zijn grote sterke honden, dus bij deze honden is het nog belangrijker dat ze goed luisteren. Tevens zijn het hele werkwillige honden. Vanwege hun werkwilligheid en karakter komen zij soms wat te kort in de training, zeker als je nog weinig ervaring hebt met dit ras. Dan kan een gespecialiseerde instructeur jou het beste helpen hoe je dat moet aanpakken.
Klik op de onderstaande link om per ras de verenigingen te bekijken en of er bij u in de buurt een training is voor uw hondenras.